اخبار

نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی حوزه‌های علمیه قم برگزار می‌شود

۱۳۹۷/۰۹/۲۱

 

 

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، گفت: یکی از برنامه اساسی هفته پژوهش، نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی است که تحت عنوان «نمایشگاه مشکات ۵» برگزار می‌شود؛ تولیدات حوزه‌های علمیه در رابطه با علوم انسانی_اسلامی در ۱۵ رشته و درقالب ۴۰۰۰ اثر برگزیده در بخش دوم این نمایشگاه، به نمایش گذاشته می‌شوند.

به گزارش ایسنا، سید حسین میر معزی در نشست خبری هفته پژوهش و نمایشگاه مشکات که صبح امروز در سالن جلسات مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه برگزارشد، عنوان کرد: از آنجا که هفته آخرِ آذر ماه، به عنوان هفته پژوهش نامگذاری شده است، این بازه زمانی، فرصت مغتنمی جهت تقدیر از پژوهشگران، بازخوانی پژوهش های انجام شده، دستاوردهای مراکز پژوهشی وآسیب شناسی فرایند پژوهش در کشور است.

وی اظهار کرد: معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه برای استفاده از این فرصت، برنامه‌هایی در سطح ستادی و فراستادی درنظر گرفته است؛ با توجه به اینکه یکی از مطالبات مقام معظم رهبری در خصوص علوم انسانی، دستیابی به علوم انسانی_اسلامی است، این مسئله، شعارِ هفته پژوهش سال جاری انتخاب شده است.

معاون پژوهش حوزه های علمیه بیان کرد: "پژوهش و طلاب جوان"، "استعدادهای برتر و نخبگان"، "پژوهش، دستاوردها و ظرفیت ها"، "پژوهش، الگوهای تعاملی و هم افزایی نهادهای پژوهشی حوزوی"، "پژوهش، حوزه و دانشگاه" "پژوهش و سند پایه پیشرفت"، "پژوهش و انقلاب اسلامی"، به ترتیب شعارِ روزهای هفته پژوهش است.

میرمعزی در رابطه با برنامه‌های در نظر گرفته شده هفته پژوهش، گفت: دیدار با مراجع، برگزاری نشست‌های علمی در مرکز پژوهشی و همچنین برگزاری نمایشگاه کتاب از جمله برنامه‌های این هفته است.

وی خاطر نشان کرد: یکی از برنامه اساسی در هفته پژوهش، نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی است که تحت عنوان نمایشگاه مشکات ۵ برگزار می‌شود؛ حدود ۸۰ مرکز پژوهشی جهت شرکت در این نمایشگاه دعوت شده‌اند که از این تعداد تا کنون ۶۵ مرکز، اعلام آمادگی کرده‌اند.

میرمعزی با اشاره به اینکه این نمایشگاه در سه بخش تنظیم شده است، تاکید کرد: در بخش اول، هر موسسه پژوهشی با حضور درغرفه هایی  که برای آنان در نظر گرفته شده، به ارائه دستاوردهای خود می پردازد، بخش دوم، بخش موضوعی است که در این بخش، تولیدات حوزه‌های علمیه در رابطه با علوم انسانی_اسلامی در ۱۵ رشته  و درقالب ۴ هزار اثر برگزیده ارائه می شود و در بخش سوم نیز، کتاب‌هایی که روحانیون و حوزه‌های علمیه در خصوص موضوع انقلاب اسلامی نوشته‌اند به نمایش گذاشته می‌شود.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه اظهار کرد: در معاونت پژوهش حوزه علمیه، شورایی با عنوان شورای هماهنگی مراکز پژوهشی شکل گرفته است که تمامی اینها منتخب مراکز پژوهش استان قم هستند؛ نمایندگان بیش از ۱۸۰ مرکز پژوهشی موجود در استان قم، اعضای این شورا را تشکیل می‌دهند که نمایشگاه مذکور نیز با همکاری این شورا در هفته پژوهش برگزار می‌شود.

میرمعزی گفت: در اولین روز هفته پژوهش، که به عنوان پژوهش و طلاب جوان، استعدادهای برتر و نخبگان نامگذاری شده است، مرکز تحقیقات زن و خانوادهِ حوزه علمیه خواهران برنامه‌های مرتبط با این روز در نظر گرفته است، روز یکشنبه نیز، موسسه پژوهشی امام خمینی(ره) در خصوص موضوع، پژوهش، دستاوردها و ظرفیت‌ها، به ارائه برنامه‌های خود می‌پردازند.

وی افزود: در روز دوشنبه، معاونت پژوهش حوزه علمیه برگزاری برنامه‌های مختص به این روز را برعهده گرفته است و با دعوت از مدیران و معاونین مراکز پژوهشی، جلسه مفصلی برگزار می کند، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه متصدی برگزاری برنامه‌های روز سه شنبه و همچنین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، بحث پژوهش و سند پایه پیشرفت را در روز چهارشنبه پیگیری می‌کند. 

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، در پایان بیان کرد: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با دستور کار قرار دادن موضوع پژوهش و انقلاب اسلامی به ارائه برنامه‌های خود در آخرین روز از هفته پژوهش می‌پردازد.

وزارت علوم بار اسلامی‌سازی را روی دوش حوزه گذاشته‌ است

معاون پژوهش حوزه با بیان اینکه حوزه در اسلامی‌سازی تنهاست، گفت: وزارت علوم بار را بر دوش حوزه گذاشته‌ است.

میرمعزی در پاسخ به سؤالی در مورد سند الگوی پیشرفت کشور افزود: پس از ابلاغ مقام معظم رهبری در مورد سند الگوی پیشرفت کشور، ستادی در حوزه برای این مسئله تشکیل شد و بنده مسئول آن ستاد هستم. این ستاد دو ماموریت عمده دارد؛ نخست ایجاد گفتمان در سطح حوزه در مورد این سند به عنوان سند مهم بالادستی و نقشه راه کشور است و دومین مأموریت بررسی دقیق و ارائه پیشنهاد در مورد ارتقای سند است.

وی با بیان اینکه مدارس و استادان در سطح کشور متولی بحث گفتمان‌سازی در این زمینه هستند، گفت: انجمن‌های علمی و مراکز پژوهشی، استادان دروس خارج و سطوح عالی حوزه، مدارس عالی و تخصصی حوزه می‌توانند وارد نقد و بررسی سند شوند البته در سطح مراجع، خود ایشان هم به آن می‌پردازند و اظهار نظر خواهند کرد.

معاون پژوهش حوزه بیان کرد: در یک زمان‌بندی مشخص، یعنی ۹ ماهه، این کار انجام می‌شود و با مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز تفاهم داریم تا از ظرفیت‌های این مرکز هم برای ایجاد حرکت وسیع در حوزه بهره ببریم و گزارش فعالیت‌های ستاد به آنان ارائه شود.

آمار دقیق نداریم!

میرمعزی در پاسخ به سوالی در مورد آمار پژوهش‌های سالانه مراکز پژوهشی حوزه و اینکه چه مقدار معطوف به نیازهای روز است با بیان اینکه آمار دقیق نداریم، اظهار کرد: اینکه پژوهش‌های حوزه آیا ناظر به مسائل امروز جامعه هست یا نیست، مسئله صفر و صدی نیست و نمی‌توان گفت این تحقیقات هیچ تاثیری نداشته و یا نمی‌توان گفت که صد درصد مسائل کشور را مورد توجه قرار داده است.بسیاری از این پژوهش‌ها تبدیل به قانون دولتی و کشوری شده است از جمله در بحث بانکداری اسلامی در تدوین و نقد و پیشنهادات در این زمینه همگی از سوی حوزه بوده است همچنین در مسائل  زن و خانواده، تمامی تحقیقات ناظر به پرسش‌های امروز جامعه است، البته ما تحقیقات علمی و بنیادین هم داریم.

میرمعزی با بیان اینکه اصل این بحث درست است که همه تحقیقات ناظر به مسائل کشور نیست، افزود: ستاد پژوهش برای برنامه‌های پژوهشی حوزه و جهت‌گیری مراکز برای مسائل نظام درست شده است و ما هم در این جهت در حال سیاستگذاری هستیم.

وی افزود: تحقیقات بنیادین، پایه و اساس تحقیقات کاربردی است و یکی از مشکلات در مباحث امروز کشور این است که می‌خواهیم آن را براساس مبانی اسلامی حل کنیم و راه حل اسلامی ارائه بدهیم و این موضوع کار مشکل و بلندمدتی است و باید نیروهای توانمند برای این نوع مطالعات تربیت شوند البته ما در حال حاضر بیش از سه هزار تحصیل کرده داریم که در علوم انسانی متخصص هستند و قلم می‌زنند.

میرمعزی با بیان اینکه مراکز پژوهشی قم  سه قسم هستند، افزود: دسته‌ای که شورای اعطای مجوز حوزه، مجوز به آنان می‌دهد و از لحاظ مالی هم آنان را تامین می‌کند که تعداد کمی هستند؛ دسته‌ای هستند که شورای اعطا، مجوز می‌دهد اما از جهت مالی استقلال دارند و بخش سوم که عمده مراکز هستند از هر دو جهت یعنی مجوز و هزینه مستقل هستند.

معاون پژوهش حوزه علمیه گفت: برای اینکه این پژوهش‌ها به سمت نیازهای نظام و جامعه سوق داده شوند نیازسنجی پژوهشی صورت گرفته و تاکنون در ۹ رشته این کار را انجام داده‌ایم و سامانه ملی نیازسنجی را هم در دست تدوین داریم‌.

وی ادامه داد: حوزه در مورد تبیین علوم انسانی حرکت جهادی کرده است ولی ما حرکت چندانی از سوی سایر نهادها در این زمینه نمی‌بینیم. با اینکه بودجه و امکانات زیادی در اختیار آنان قرار دارد، حوزه با ظرفیت و بودجه کم، حرکت جهادی کرده است، البته حجم مطالبات و درخواست‌ها به قدری زیاد است که این حرکت‌ها هم، حرکت کمی است.

وحدت دانشی؛ ریشه وحدت حوزه و دانشگاه

معاون پژوهش حوزه همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد لزوم عبور از فضای کلیشه‌ای وحدت میان حوزه و دانشگاه و رسیدن به وحدت واقعی گفت: محور وحدت بین حوزه و دانشگاه، وحدت دانشی است و نمی‌شود دانشگاه در رابطه با علوم، دانشی را که مبتنی بر مبانی و مبادی غرب است تولید کند و هیچ هم به فکر اسلامی‌سازی دانش نباشد و حوزه هم از این طرف، شعار علوم انسانی اسلامی را بدهد و به فکر تولید آن باشد و بعد بگوئیم وحدت حوزه و دانشگاه رخ دهد؛ به نظر بنده سطح ریشه‌ای و عمیق وحدت دانشی است. اگر این مسئله رخ دهد وحدت به صورت ریشه‌ای و حقیقی رخ خواهد داد و اگر این اتفاق نیفتد وحدت در لایه‌های بعدی یعنی هماهنگی در جهت استفاده از دستاوردهای دوطرف و رفع نیازها به صورت ضعیف انجام می‌شود که در حال انجام است و البته مباحث ترویجی و فرهنگی از جهت رعایت احکام اسلامی و ... در دانشگاه هم لایه روئین وحدت است که باید رخ دهد.

میرمعزی در پایان گفت: حوزه به این حد رسیده که ۳۰۰۰ متخصص در مقطع ارشد و دکتری دارد که این تعداد در انجمن‌های علمی ساماندهی شده‌اند و در مراکز پژوهشی حضور دارند.


۱۳۹۷/۰۹/۲۱ - ۰۰:۰۰
۱۱۴۵ بازدید